Shuba salade

Shuba salade
Spread the love

Shuba salade, een van oorsprong Russische salade. Ik ben niet bekend met de Russische keuken, maar door deze salade heb ik zeker wel een goede indruk gekregen. Oorspronkelijk zit er ook nog haring in deze salade, maar deze heb ik er uit gelaten om het vegan te maken.

Deze shuba salade maakte mijn moeder altijd als er gasten bij ons kwamen. Want wees nou eerlijk, het ziet er wel echt uit als een feestje toch? Bij het maken en zien van deze salade word ik meteen vrolijk: de kleuren, de vorm, ik hou van deze salade. Wees lekker creatief met hoe je het opdient en beperk jezelf vooral niet, want deze salade daagt je daar wel in uit! De mayonaise die ik heb gebruikt is Remia Mayolijn, maar kies vooral een mayonaise uit die jij het lekkerst vindt. Er zijn namelijk tegenwoordig genoeg veganistische mayonaises op de markt, dus keuze zat. Hier lees je wat de opties zijn.

Het opdienen van de salade kun je doen zoals ik heb gedaan: een ronde vorm vullen en dan opdienen op een bord. Je kunt natuurlijk ook een veel grotere schotel gebruiken om de salade in te stapelen als je denkt dat het ‘mooi’ krijgen van deze salade lastig wordt. Het ziet er dan misschien iets anders uit, maar het gaat zeker niet ten koste van de smaak.

Shuba salade, een laagjessalade

Shuba salade

Een vrolijk kleurenfeestje
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 50 min
Gang Salade
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram biet gekookt en geraspt
  • 200 gram wortel rauw, geraspt
  • 200 gram aardappel gekookt, geraspt
  • 9 el veganaise/mayonaise (circa 100 ml)
  • bosje peterselie
  • 20 gram pompoenpitten geroosterd in de koekepan
  • 10 olijven gesneden
  • 60 gram augurken gesneden
  • 2 tl zout
  • 1,5 tl zwarte peper
  • 2 bosui

Instructies
 

  • Kook de aardappelen en de bieten (tenzij je gekookte bieten gebruikt)
  • Rasp de wortel, de bieten en aardappelen als deze gaar zijn
  • Meng de wortel met 0,5 tl zout, 0,5 tl zwarte peper en 3 el mayonaise en leg weg
  • Meng de biet met 0,5 tl zout, 0,5 tl zwarte peper en 3 el mayonaise en leg weg
  • Meng de aardappel met 1 tl zout, 0,5 tl zwarte peper en 3 el mayonaise en leg weg
  • Pak een middelgrote vorm (maakt niet uit wat voor vorm) en begin met het maken van de laagjes.
  • Leg een laagje van de wortel in de vorm en bedek met augurken, olijven, bosui en peterselie
  • Bedek vervolgens met een laagje biet met daarboven de augurken, olijven, bosui en peterselie
  • Als laatst bedek je met een laagje aardappel. Leg de salade in vorm nu weg in de koelkast voor minstens een half uur.
  • Voor het de salade uiteindelijk uit de vorm haalt, maak je deze eerst los met een scherp mes door langs de rand te gaan. Sprenkel er pitjes op naar wens.
Trefwoord Aardappel, Biet, Gezond, Salade, Wortel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept