Rummaniyeh

Rummaniyeh
Spread the love

Wij waren ons er al van bewust dat de Palestijnse keuken heel rijk is, maar we komen er elke keer steeds meer achter hoe lekker deze keuken is. Ik vind het ook prachtig om te zien dat de Palestijnse keuken zo divers is en heel veel plantaardige gerechten kent, zoals Rummaniyeh. Het woord ‘Rumman’ betekent granaatappel, het hoofdingrediënt van dit heerlijke gerecht. Linzen bevatten heel veel eiwitten en dat maakt dit een volwaardig plantaardig gerechtje.

Linzen en aubergines combineren heel goed en dat bewijst dit gerecht ook maar weer. De aubergine geven het gerecht een wat vollere/vlezige structuur en is niet te missen in dit gerecht. Er is mij verteld dat dit gerecht oorspronkelijk met echt het sap van de (zure!) granaatappels wordt gemaakt. Die zijn soms lastig te vinden en niet altijd in het seizoen. Vandaar dat granaatappelsiroop een prima vervanger is en net zo vaak gebruikt wordt. Ben je fan geworden van granaatappelsiroop en vraag je je af wat je er nog meer mee kan? Bekijk dan vooral het recept voor ‘Fattoush‘. Hier lees je wat meer over deze siroop en wat je er zoal nog meer mee kan.

Voor de Rummaniyeh is het ook van belang de gebakken knoflook toe te voegen. Ik heb het idee dat dit ingrediënt echt het puntje op de i is. Verder is het geen moeilijk recept. Lekker maken dus!

Rummaniyeh

Rummaniyeh

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min

Ingrediënten
  

  • 125 gram bruine/groene linzen gewassen
  • 1/2 el komijn
  • 500 ml water
  • 1/2 aubergine in blokjes
  • 1/2 el zout
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el olie
  • 75 ml granaatappelsiroop
  • sap van 1 citroen
  • peterselie
  • pijnboompitjes

Instructies
 

  • Doe de linzen in een pan, samen met de komijn en het water en breng aan de kook. Laat de linzen 10 minuten doorkoken op hoog vuur.
  • Voeg er dan de aubergine en zout aan toe en doe de deksel op de pan. Laat het zachtjes koken voor ongeveer 25 minuten lang, tot de aubergine en linzen zacht zijn.
  • In de tussentijd bak je de 3 tenen knoflook (fijngesneden) in 1 el olie tot goudbruin
  • Na 25 minuten voeg je de gebakken knoflook en granaatappelsiroop toe. Laat het 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Op het laatst voeg je er de citroensap aan toe en laat je het weer 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Top het af met fijngesneden peterselie, pijnboompitjes en wat extra granaatappelsiroop en serveer met brood.
Trefwoord Gezond, linzen, Makkelijk, palestijns, rummaniyeh, vegan, veganistisch


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept