Zelfgemaakte sesambagels

Zelfgemaakte sesambagels
Spread the love

(Sesam)bagels, wie houdt er nou niet van? Ik (Yuser) ben er GEK op. Zelfs zo los vind ik ze echt prachtig allemachtig, van mij hoeft er niet eens een vulling in. Het zijn trouwens niet alleen de bagels waar ik echt fan van ben. Nee, pretzels, simit, ik hou er van. Deze zelfgemaakte sesambagels zijn daarmee een samensmelting van de Turkse simit en de bagel. Zullen we het een andere naam geven dan? Sagels? Simels? Het maakt mij allemaal niet uit, heerlijk blijven ze toch wel.

Simit/bagels brengen veel herinneringen met zich mee voor mij. Ik weet nog dat ik versteld stond van alle kraampjes die simit verkochten. HEH? Hoe dan, dacht ik. In Nederland heb je ze uiteraard ook, maar je moet maar net geluk hebben met de smaak. Te hard, te flauw, te zacht. Het was het vaak net niet met simit. Dat zal waarschijnlijk ook wel te maken hebben met het feit dat het niet altijd kraakverse simits meer zijn. In Turkije was het een heel ander verhaal: daar rook het naar de geroosterde sesam, zag het er uit als een stukje liefde en proefde het naar meer. Elke keer als ik dan langs zo’n kraampje liep, moest ik mij weer eens inhouden om er niet nog 1 te kopen.

De druivensiroop die ik in voor deze zelfgemaakte sesambagels gebruik heet ‘pekmez’ in het Turks en is een welbekend product in de Turkse keuken. Je kunt het dan ook gegarandeerd krijgen in de Turkse supermarkt. Dadelsiroop doet het trouwens ook goed.

Sebahat Pekmez (Glas) 700gr - Serhat Impex Velp B.V.

Ook horen de sesamzaadjes geroosterd te zijn. Mocht je dus geen geroosterde sesam kunnen vinden, rooster dan rauwe sesamzaadjes in de pan.

Zelfgemaakte sesambagels

Zelfgemaakte sesambagels

Voorbereidingstijd 1 uur 15 min
Bereidingstijd 30 min
Porties 10 bagels

Ingrediënten
  

  • 1 el gist
  • 1 el suiker
  • 1 kop lauwwarm water

Startersdeeg

  • 1 kop lauwwarm water
  • 2 koppen bloem
  • 1/4 kop olijfolie

Voor het resterende deeg

  • 4 koppen bloem
  • 1 el zout

Voor het dopen

  • 4 el pekmez (druivensiroop)
  • 3/4 kop water
  • 2 koppen geroosterde sesam

Instructies
 

  • Meng de gist met het water en de suiker en laat staan voor 5 minuten
  • Doe er dan de olijfolie, nog een kop lauwwarm water bij en 2 koppen bloem. Mix in de keukenmachine en bedek dit startersdeeg dan even met folie
  • Laat een kwartiertje staan, bedekt met folie
  • Doe er dan nog 4 koppen lauwwarm water bij met 1 el zout en mix weer in de keukenmachine tot een egaal deeg
  • Laat het deeg bedekt met folie rijzen voor 1 uur
  • Verdeel het deeg na 1 uur in 2 delen en elk deel dan weer in 5 stukken
  • Rol elk stukje los en maak er een lange streng van om het tot een spiraal te draaien (zie video)
  • Doe dit voor alle 10 stuks en laat de bagels dan rijzen voor een kwartier
  • Na een kwartier doop je de bagels in het druivensiroop/water mengsel en dan in de geroosterde sesam
  • Leg de bagels op een bakplaat en bak ze op 180 graden voor ongeveer 45 minuten (dit is afhankelijk van je oven)
Trefwoord bagel, broodje, sesam, vers, zelfgemaakt


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *