Zelfgemaakte fatayer

Zelfgemaakte fatayer
Spread the love

Mijn oma maakte altijd voor mij verse zelfgemaakte fatayer tijdens de vakantie wanneer wij op visite waren in Jordanië. Dat is de Arabische benaming voor gevulde deegwaren, waarvan je er veel soorten hebt. Zelfgemaakte fatayer met spinazie is in ieder geval mijn favoriet en bij vele anderen ook!

Fatayer komen er in allerlei soorten en maten. Zo houden we thuis van erg van de fatayer met kaas en spinazie. Een gewoonte van mijn oma was om mij altijd een portie mee te geven voor in Nederland. Op deze manier kon ik nog een paar keer genieten van haar heerlijke gevulde driehoekjes. Ik wil jullie met deze heerlijke spinazie fatayer de liefde van mijn oma laten proeven.

Fatayer zijn zachte driehoekjes gevuld met krachtige smaken. Een van deze smaken is de sumac. In het Midden Oosten wordt sumac veelvuldig gebruikt in verschillende gerechten, omdat sumac een heel eigen en friszure bloemige smaak heeft. Je kunt sumac makkelijk vinden bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Mijn oma heeft haar geheime recept na zoveel jaren eindelijk met mij willen delen en nu is het mijn beurt om het met jullie te delen. Hiermee hoop ik jullie kennis te laten maken met mijn oma’s liefde.

Fatayer worden ook vaak genoeg met andere vullingen gemaakt, waaronder kaas of gehakt. Je kunt er voor kiezen om vegan gehakt te gebruiken en voor inspiriatie kun je een kijkje nemen op deze website voor het recept.

Fatayer - heerlik gevulde driehoekjes met een kruidige spinazievulling

Oma’s geheime driehoeken

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Borrelhapje

Ingrediënten
  

  • 4 koppen meel
  • 1,5 tl gist
  • 1 tl suiker
  • 1/2 kop olijfolie
  • 2 koppen water

spinazievulling

  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 3 tl sumac
  • 1 tl rode peper
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 1 portie fijn gesneden spinazie
  • 4 el olijfolie
  • 2 el citroensap

Instructies
 

  • Zeef 4 koppen meel
  • Voeg 1,5 tl gist en 1 tl suiker aan een kom en voeg hieraan een kop lauw water toe
  • Voeg vervolgens dit mengsel aan de 4 koppen meel
  • Begin met kneden en voeg er beetje bij beetje water toe tot het een deeg is
  • Voeg de 1/2 kop olijfolie toe en kneed het deeg goed
  • Doe het deeg in een bord en wikkel het in met folie
  • Laat het deeg rusten voor minstens 30 minuten
  • Maak van het deeg kleine deegballetjes
  • Rol de kleine deegballetjes uit en vul ze met een flinke theelepel spinazievulling
  • Vouw het tot driehoekjes
  • Bak de gevulde driehoeken in de oven tot goudbruin op 200 graden voor 20 minuten
  • Kwast de goudbruin gebakken driehoekjes in met olijfolie
Trefwoord deegwaren, fatayer, gevuld, Gezond, spinazie



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *