Zelfgemaakte Falafel

Zelfgemaakte Falafel
Spread the love

Falafel, altijd goed eigenlijk. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Los, op een broodje, in een salade. Alles is mogelijk. Ik kan je wel één ding vertellen: er is een wereld van verschil tussen kant en klare falafels uit de supermarkt en verse falafel, maar dat mag je zelf gaan ervaren met ons zelfgemaakte falafel recept.

Ik (Yuser) heb zo vaak het moment gehad dat ik zin had in falafel, zoals je die zou eten in Palestina, Syrië of Libanon. Voor een tijdje dacht ik dat ik deze cravings kon oplossen met kant-en-klare falafels uit een pakje. Oké, dacht ik. Eens even proberen dan maar, beter iets dan niets toch? Ik dacht namelijk dat zelf maken echt een vermogen aan energie zou kosten en daarmee was ik ook niet verzekerd van goed gelukte falafel. De eerste hap was oké, de tweede iets minder en bij de derde vond ik al dat het anders moest. Nou, dat was het moment dat ik even na ging vragen bij mijn moeder hoe je het beste falafel kon maken. Ik kwam er toen achter dat het helemaal niet zo moeilijk is en had vooral spijt van alle onvervulde cravings. WOOPS!

Geheime ingrediënten?

De ‘geheime’ ingrediënten van zelfgemaakte falafel zijn baking soda en bakpoeder. Deze twee ingrediënten maken de falafel heel luchtig, dus vergeet ze dan ook niet toe te voegen! Het mooie van falafel is dat het helemaal niet veel olie opzuigt bij het frituren. Ik kan me voorstellen dat je het toch eventueel zou willen bakken in de airfryer of in de oven en dat is zeker mogelijk! Hou ze dan wel in de gaten en bak ze tot goudbruin.

Serveer de falafel met de sesamsaus, ingelegde groenten, rauwkost, hummus, wat je maar wilt. Je bent in ieder geval verzekerd van lekkere balletjes met dit recept, dus voor de rest mag je lekker zelf creatief wezen. Enjoy.

Falafel

Falafel

Een knapperig bolletje geluk
Voorbereidingstijd 1 d
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 1 d 10 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 15 falafels

Ingrediënten
  

  • 500 gram kikkererwten geweekt voor 1 nacht
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje koriander
  • 0,75 el zout
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl koriander
  • 1 tl zwarte peper
  • 0,25 tl baking soda
  • 0,25 tl bakpoeder
  • olie om in te bakken

Sesamsaus

  • 1 teen knoflook geperst
  • 0,25 kop citroensap
  • 0,5 kop tahini
  • 1 tl (zee)zout
  • 0,25 tl komijn
  • 6 el ijswater (meer als nodig is, de saus moet niet te dik worden)

Instructies
 

  • Week de kikkererwten minimaal 1 nacht van te voren
  • Mix de kikkererwten, de ui, knoflook, peterselie, koriander en de kruiden in de keukenmachine tot een glad mengsel
  • Haal het mengsel eruit.
  • Een half uur voor het bakken voeg je de baking soda en bakpoeder toe. Dit is essentieel voor de luchtigheid van de falafel.
  • Verhit olie in de pan en laat goed heet worden. Vorm balletjes en bak deze tot ze goudbruin zijn (heel snel gebeurd, dus let op).
  • Klaar! Lekker op een broodje of los. Lekker met een sesamsaus (zie recept hieronder).

Recept sesamsaus

  • Meng de ingrediënten voor de saus goed door elkaar tot een licht en glad sausje.
Trefwoord arabisch, broodje, falafel, Gezond


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *