Vegan Kibbeh

Vegan Kibbeh
Spread the love

Kibbeh (of Kubba) is een Levantijns gerecht en is ontzettend populair in het Midden-Oosten en in nog vele andere landen als Griekenland, Cyprus, Egypte en nog veel meer. Oorspronkelijk wordt het gerecht gemaakt van een bulgur omhulsel met een vulling van gehakt en kruiden. Sinds het ontstaan van Kibbeh zijn er veel variaties opgekomen en zo ook vegan Kibbeh. Wij vinden het persoonlijk een geweldig stukje magie, deze smaakvolle ‘balletjes’. Je hebt inmiddels zó veel vullingen, dat het elke keer weer leuk is om een nieuwe vulling uit te proberen. Hiermee onze vegan kibbeh waar zelfs de grootste vleeseter een moord voor zou doen.

Onze vegan kibbeh bestaat uit een omhulsel van fijne bulgur met pompoen (!). Juist de pompoen geeft de kibbeh net een andere smaak, heel subtiel maar ontzettend lekker. De vulling bestaat uit een mengsel van spinazie, noten en kruiden. De pompoen in het omhulsel geeft het krokante jasje een lichtzoetige smaak en in combinatie met de notige/hartige vulling maakt dat geweldige kibbeh.

1 van de ingrediënten is Sumac. Sumac is een kruid dat wij veel gebruiken zoals je wellicht hebt gemerkt. Ben je de naam niet eerder tegen gekomen of weet je niet wat het is? Hier wordt het je uitgelegd. Je kunt het trouwens kopen bij de Turkse/Marokkaanse of Arabische toko’s.

Tips

Belangrijk voor de kibbeh is om het deeg wel echt even weg te zetten in de koelkast. Dit zorgt er namelijk voor dat het stevig genoeg is om er balletjes van te kunnen maken en het te vullen, dus vergeet deze stap niet! Als het mengsel nog heel waterig is in je keukenmachine, kun je er altijd nog een beetje fijne bulgur bij doen. Wij hebben de kibbeh gefrituurd, maar ze kunnen ook in de oven of airfryer worden gebakken. Dan geldt eigenlijk hetzelfde: bak ze goed goudbruin, zodat ze lekker crunchy zijn van buiten. Enjoy!

Vegan kibbeh

Vegan kibbeh

Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 55 min

Ingrediënten
  

Het deeg

  • 200 gram gekookte pompoen
  • 50 gram fijne bulgur
  • 1/2 ui
  • 1 el bloem
  • 1/2 tl all spice kruiden
  • 1/2 tl zout

De vulling

  • 1 el olie
  • 1/2 ui
  • 2 koppen spinazie
  • 1/4 kop gekookte kikkererwten
  • 30 gram pijnboompitten
  • 70 gram walnoten
  • 1/2 tl sumac
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl komijn
  • 1 el citroensap

Instructies
 

  • Doe de bulgur, pompoen, bloem, ui en kruiden in de keukenmachine of blender en maak er een fijn mengsel van
  • Leg het deeg even weg in de koelkast voor minimaal 45 minuten
  • Bereid ondertussen de vulling voor door eerst een halve ui te bakken in olie. Voeg de spinazie toe, de kikkererwten, noten, komijn, zout en sumac en roerbak even het mengsel. Voeg dan de citroensap toe als je het mengsel van het vuur hebt gehaald.
  • Haal het deeg uit de koelkast en vorm balletjes ter grootte van het midden van de handpalm. Druk ze plat en vul ze met 1/2 el van de vulling. Maak dicht (zie filmpje).
  • Frituren: laat de olie eerst héél goed heet worden en bak de kibbeh tot goudbruin.
    Oven/Airfryer: hou in de gaten, maar bak tot goudbruin op 180 graden Celsius.
  • Geniet van de kibbeh in een broodje, los of in een salade. Heerlijk!
Trefwoord arabisch, kibbeh, pompoen, vegan, zelfgemaakt


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *