Vegan dolma

Vegan dolma
Spread the love

Dolma, in vele keukens en in vele landen, heeft dit pareltje mogen belanden. Een gerecht waarbij je je afvraagt wat het nou toch is: want ja, laten we eerlijk zijn, het is best een verrassinkje. Dolma of dolmades zijn gevulde wijnbladeren met rijst en veel meer dan dat. In sommige keukens worden ze traditioneel ook nog met vlees gevuld, maar dat is absoluut niet nodig. Wij werden wel eens raar aangekeken als we het hadden over vegan dolma, maar zo raar is het helemaal niet! In Turkije en Griekenland worden deze gevulde wijnbladeren namelijk best vaak zonder gehakt bereid. Dat gehakt niet nodig is, willen wij bewijzen met onze vegan dolma.

Dolma bestaat niet zomaar uit bladeren: het zijn smaakvolle wijnbladeren die alle smaken opnemen van het rijstmengsel binnenin. Lees hier meer over deze bladeren. Deze bladeren zijn vaak te verkrijgen bij de Turkse or Marokkaanse supermarkt en ziet er dan uit als onderstaande afbeelding.

Smeltend op de tong heeft dit pareltje al vele harten veroverd en zo ook de mijne. Je kunt het op een tal van manieren klaarmaken, maar wij doen het op de plantaardige manier.

Hierbij delen we graag ons recept van vegan dolma met jullie, zodat jullie kunnen zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Dolma met olijfolie

Dolma – maak me dol

Een schatrijk pareltje
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Totale tijd 1 uur 45 min
Gang Bijgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 2 koppen risotterijst gewassen
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 0,5 kop peterselie fijngesneden
  • 0,5 kop dille fijngesneden
  • 400 gram wijnbladeren (1 pak)
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0,5 tl cayennepeper
  • 0,5 kop olijfolie
  • Sap van 1 grote citroen
  • Water voor het koken

Instructies
 

  • Was de wijnbladeren en laat deze goed uitlekken
  • Was de risottorijst en giet de rijst af
  • Voeg 1 fijngesneden ui toe, samen met de knoflook, peterselie, dille, de zwarte peper, cayennepeper, paprikapoeder en zout toe
  • Voeg de olijfolie toe en meng de ingrediënten met elkaar
  • Vul de wijnbladeren met het mengsel en rol ze op volgens de instructie in onderstaande video
  • Leg de gevulde wijnbladeren in de pan
  • Voeg er de citroensap en water aan toe
  • Zet de pan op mediumvuur tot het water kookt. Zet dan de pan op laag vuur en laat het 1 uur en een kwartier zachtjes gaar worden.
  • Als de wijnbladeren eenmaal zacht zijn, zet je het vuur uit.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord dolma, Gezond, rijst, wijnbladeren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *