Teriyaki Tempeh noodles

Teriyaki Tempeh noodles
Spread the love

Tempeh is een ingrediënt waar veel mensen geen raad mee weten. Eerlijk is eerlijk, Zahra en ik beschouwden het ook als een raar ingrediënt waarvan we niet wisten wat we er mee moesten. Het zag er gek uit, het had nou niet echt een geur en het voelde maar vreemd. Máár, dat hield ons niet tegen om tempeh te ontdekken en uit te vinden wat je er zoal mee kan. Zo bracht dit ons tot dit geweldige teriyaki tempeh noodles gerecht, waarin de tempeh echt geweldig naar voren komt en de hartige smaak aan het gerecht geeft.

Tempeh bestaat uit gefermenteerde sojabonen en wordt dan ook gezien als een eiwitrijke en gezonde vleesvervanger. Het is niet zo’n typische vleesvervanger waar duizend e-nummers in zitten en dat maakt het de perfecte basis voor een gerecht waar je normaal misschien een stukje vlees in zou verwerken. Dit tempeh teriyaki noodles gerecht bevat ook veel groentes en soba noodles en is dus ook echt goed vullend. Je kunt tevens variëren met de overige ingrediënten door bijvoorbeeld tuinbonen te gebruiken in plaats van edamame boontjes. Ook kun je de noodles vervangen door bijvoorbeeld quinoa voor de variatie. Net zo makkelijk en zeker niet minder lekker!

De truc van het bereiden van tempeh is het stomen van de tempeh. Hierdoor neem je de ‘bitterheid’ van tempeh een beetje weg en zorg je er voor dat marinades en sausjes goed kunnen intrekken. Hoe langer je de tempeh laat staan in de marinade, hoe dieper en lekkerder de smaak zal zijn. Er zijn zat marinades die goed bij tempeh passen trouwens. Bekijk ook eens deze marinade voor tempeh bijvoorbeeld. Wij zijn er zeker van dat dit recept het tempeh imago zal veranderen! Eet smakelijk.

Tempeh teriyaki noodles

Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 125 gram tempeh
  • 1 tl olie

Marinade

  • 5 el bouillon
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder

Teriyaki saus

  • 4 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl sriracha
  • 1 tl azijn
  • 1/2 tl knoflook

Overige ingrediënten

  • 100 gram gekookte (soba)noodles
  • 150 gram edamame bonen
  • 200 gram sugarsnaps
  • 200 gram broccoli
  • 1 rode paprika

Dressing

  • 4 el sojasaus
  • 3 el azijn
  • t tl sesamolie
  • 1 tl gembersiroop
  • sesamzaadjes

Instructies
 

  • Snij de tempeh in blokjes en stoom de blokjes gemiddeld 10 minuten in een stoommand of volgens het filmpje
  • Kook de noodles tot gaar en de sugarsnaps en broccoli heel kort tot halfgaar
  • Marineer de tempeh in de marinade voor ongeveer 30 minuten
  • Pak de tempeh in de sesamolie tot goudbruin aan beide kanten
  • Doe dan de tempeh uit de pan in de saus en bak het dan weer tot knapperig. Doe de overgebleven saus eroverheen en laat even 'sudderen'
  • Meng de tempeh met de noodles en alle overige ingrediënten en doe er dan de dressing doorheen. Eet smakelijk!
Trefwoord Gezond, Makkelijk, marinade, noodles, snel, sobanoodles, tempeh, teriyaki


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *