Smokey bean burger

Smokey bean burger
Spread the love

Hamburgers. Je hebt ze in alle maten, soorten, kleuren en geuren. Juist dat maakt het altijd weer spannend om een burger te proberen. Soms (vaak) is het zo dat de burger er weliswaar PRACHTIG uit ziet, maar gortdroog is. Smaakloos is. Mweh is. Weer een teleurstelling verder, denk je dan. Ik ben van mening dat een burger van zichzelf lekker moet zijn. Opleuken met sausjes en veggies is leuk, maar als je basis niet zo geweldig smaakt is dat natuurlijk best jammer. Hierbij de oplossing op al je hamburger problemen: de smokey bean burger.

Ik heb me een tijd gewaagd aan van die kant-en-klare burgers uit de supermarkt. Best oké hoor, af en toe zo’n makkelijke burger die je alleen even op hoeft te warmen, maar ik had er geen behoefte meer aan. Je weet toch niet wat er nou precies in zit én ik wist zeker dat zelfgemaakte burgers echt wel lekkerder zouden zijn. Nou, wat hield me tegen dan? Helemaal niks meer. Ik ging experimenteren met bonen, kruiden en andere toevoegingen en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat deze smokey bean burger toch wel echt de BOMB is. Het is vooral de samenstelling maar ook de extra ‘drizzle’ on top. Deze burgers maak je namelijk pas echt af door ze in te kwasten met de perfect bijpassende barbecue glazuur . Ook nog eens homemade. Als je het helemaal homemade wil gaan, kun je er ook zelf hamburgerbroodjes bij maken. Daar is dit recept van Eef kookt zo heel geschikt voor: https://www.eefkooktzo.nl/hamburgerbroodjes/

Vegan smokey bonen burger

Smokey Bean Burger

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram zwarte bonen zelf gekookt of uit blik (goed gewassen en uitgelekt)
  • 1 el olie
  • 3/4 kop quinoa gekookt
  • 30 gram walnoten
  • 1 ui
  • 125 gram champignons
  • 1/4 kop broodkruim/paneermeel
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl komijn
  • 2 tl zout

Glazuur

  • 1 el appelazijn
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl sriracha of een andere hete saus

Instructies
 

  • Laat de zwarte bonen goed uitlekken. Kook ondertussen de quinoa.
  • Doe 1 el olie in een pan en voeg hier de gesnipperde ui aan toe. Bak tot ze glazig zijn. Voeg dan de champignons toe en voeg een snufje peper en zout toe. Bak kort tot de champignons gaar zijn.
  • Doe de gekookte quinoa, bonen, walnoten, paneermeel, kruiden, ui en champignons in een keukenmachine en laat draaien tot je een fijn deeg hebt. Maak het niet té fijn, zodat de burgers nog wel een bite hebben.
  • Verwarm ondertussen de oven op 180 graden Celsius.
  • Haal het mengsel uit de keukenmachine en maak er burgers van (circa 1,5 cm dik). Verdeel de burgers op een bakplaat en bak ze aan elke kant voor gemiddeld 12 minuten. Keer ze dus halverwege om.
  • Als de burgers gaar zijn, haal je ze uit de oven en kwast je ze in met het glazuurmengsel. Eet smakelijk!
Trefwoord Bonen, burger, Gezond, homemade, Makkelijk, plantaardig, vegan


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *