Romige freekeh

Romige freekeh
Spread the love

Free-wat? Freekeh inderdaad. Niet de meest bekende graansoort, wel 1 van onze favorieten. Freekeh is tarwe die onrijp wordt geoogst, waarna het wordt geroosterd. Het heeft een geroosterde smaak en kan overal in worden verwerkt. Je moet wel weten hoe je freekeh kookt, want het moet wel lang genoeg op het vuur blijven staan. En ja, hoe eet je het dan? Eet het zoals deze romige freekeh!

Freekeh is een héle oude graan en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het wordt al eeuwen bereid in deze streken, maar met de tijd steeds minder. Zonde, vinden wij! romige heeft namelijk een hele eigen smaak en bite en is dan ook niet te vergelijken met rijst of quinoa. Daarom is het een hele goede optie als je eens je quinoa zat bent. De basisbereiding is als volgt: voeg één deel freekeh toe aan twee delen water met wat zout en olijfolie. Als je gebroken freekeh gebruikt, laat je het voor een kwartier op het vuur staan. Ongebroken freekeh heeft een langere kooktijd, zo’n 30 à 40 minuten.

Ondanks je freekeh net zoals rijst zou kunnen bereiden, is dat misschien een beetje saai. Dit recept voor romige freekeh is daarentegen helemaal niét saai! De champignons versterken de notige smaak van de freekeh. Samen met de kruiden en bouillon maak je een geweldige freekeh.

Waar koop ik freekeh?

Het kan wel even zoeken zijn naar de freekeh. Ik (Yuser) koop het wel eens bij de Albert Heijn, maar lang niet elke AH heeft het. Dan gaat het om deze freekeh. Anders hebben ze het zeker wel bij gezondsheidswinkels als Ekoplaza of Gimsel. Let’s make this romige freekeh. Eet het met wat yoghurt en je zult zeker genieten.

Romige freekeh

Romige Freekeh

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 50 min
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 150 grams freekeh weken in koud water
  • 1 el olie
  • 2 ui fijngesnipperd
  • 150 gram champignons
  • 10 gram peterselie
  • 10 gram munt
  • 10 gram koriander
  • 300 ml bouillon
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1/4 tl kerrie
  • 1/2 tl zwarte peper
  • snufje nootmuskaat
  • 1/4 tl all spice

Instructies
 

  • Verhit 1 el olie en bak hierin 2 fijngesnipperde ui tot goudbruin
  • Voeg er dan de champignons aan toe en bak deze mee
  • Voeg dan de afgegoten freekeh toe en bak mee
  • Voeg de peterselie, munt en koriander toe en bak mee
  • Voeg de kurkuma, kerrie, zwarte peper, nootmuskaat en all spice toe en bak kort mee
  • Voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook op hoog vuur en laat het circa 10 minuten op medium vuur goed doorkoken
  • Doe de pan dan op laag vuur en laat het met deksel zo'n 45 minuten doorkoken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *