Olijfolie-citroen okra

Olijfolie-citroen okra
Spread the love

Okra, de één is er gek op en de ander gruwelt er van. Okra is een groente die veel gebruikt wordt in onder andere de Zuid-Amerikaanse, Indiase en Arabische keuken. Deze groente heeft wel een specifieke smaak en structuur waar je misschien niet aan gewend bent, maar het is zeker het proberen waard. In de traditionele Midden-Oosterse keuken wordt okra ‘bamya’ genoemd en bereid in een ‘tomatensaus’. Héél lekker en in de Iraakse keuken een gerecht dat je veel tegen zult komen. Dit recept voor olijfolie-citroen okra is wat dat betreft iets moderner, maar zeker niet minder lekker! De koriander en okra gaan heel goed samen en versterken elkaar in smaak. Ben je geen korianderfan? Geen punt, je kunt het eventueel weglaten en een extra tomaat toevoegen.

Om even terug te komen op okra’s. Waar kun je die nou eigenlijk kopen? Je kunt ze bijna altijd kopen bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt of bij de toko. Persoonlijk vind ik ze het lekkerst als je ze uit de diepvries koopt. Zo’n zak ziet er zo uit. Ze zijn vaak kleiner dan de verse okra’s en ook zachter van structuur, wat maakt dat ik ze lekkerder vindt dan de verse of gedroogde.

Ik kan mij ook voorstellen dat je heel benieuwd bent naar het recept voor de ‘traditionele’ okra. Hier staat beschreven hoe je het op de andere manier kan bereiden en is een prima recept. Zowel de okra’s in tomatensaus als de olijfolie-citroen okra’s zijn lekker met rijst, zoals het normaal wordt gegeten. Je kunt het ook eten met bijvoorbeeld quinoa, bulgur of zelfs bloemkoolrijst. Experimenteer er een beetje mee en ontdek deze heerlijke olijfolie-citroen okra.

Olijfolie-citroen okra

Olijfolie-citroen okra

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 2/3 el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kop koriander gesneden
  • 1 tomaat gepeld en in parten gesneden
  • 400 gram okra uit de diepvries
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • zout en peper naar smaak
  • sap van een halve citroen
  • 50 ml water

Instructies
 

  • Verhit 2/3 el olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook
  • Voeg de verse koriander toe en bak even mee
  • Voeg dan de okra toe en bak mee. Laat even koken tot de okra's zachter worden.
  • Voeg er dan de tomaat aan toe en zout en peper naar smaak
  • Voeg er de citroensap aan toe en de gemalen koriander. Ook voeg je er 50 ml aan water toe.
  • Doe de deksel op de pan en laat voor ongeveer 30 minuten op laag vuur koken tot de okra's goed zacht zijn en het water grotendeels is verdampt
  • Eet met wat rijst of zo los!
Trefwoord bamya, Gezond, healthy, Makkelijk, okra, vegan, veganistisch


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *