Mujaddara

Mujaddara
Spread the love

Ik weet precies wat ik dacht toen ik Mujadarra voor het eerst at: het is echt een samensmelting van 2 simpele ingrediënten tot een geheel nieuwe smaak. Simpel maar ZO lekker! Dan krijg je nog de gebakken ui bovenop de rijst… man, wat je wel niet met zulke simpele ingrediënten kan toveren…

Mujadarra is in vele keukens terug te vinden en is op vele manieren te eten. Hoe wij het wel eens eten is gewoonweg met een zelfgemaakte hete saus. Het hartige van de rijst met het pittige van de saus maakt het een top combinatie. Dit recept is een goed voorbeeld voor zo’n hete saus. Ook kun je het eten met een tzatziki of met onze Borani Esfenaj!

Het mooie van Mujaddara is dat je de linzen en rijst in dezelfde pan kan koken en dat maakt het een heel makkelijk gerecht. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de uien karameliseren. Hou je van zacht gekarameliseerde uien? Dan bak je de uien wat minder lang in de pan. Hou je juist van knapperige uien? Dan bak je het net zo lang door tot je de knapperigheid hebt bereikt. In beide gevallen zullen de uien heel veel smaak afgeven aan je rijstgerecht.

Nog een laatste tip: wil je je rijstgerecht nog ‘gezonder’ maken? Dan kun je er voor kiezen om bruine rijst te gebruiken in plaats van witte rijst. Dat maakt dat het gerecht meer vezels zal bevatten. Het mooie van Mujaddara is dat het over het algemeen al meer vezels bevat door de linzen. Onze ervaring met de doorsnee zilvervliesrijst is dat de korrel vrij snel droog kan worden, dus in dat geval is het misschien nodig om tussendoor meer water toe te voegen!

Mujadarra

Mujadara

Rijst meets linzen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • 1 ui + 1 el olijfolie om in te bakken
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 kop linzen gewassen
  • 0,5 kop rijst gewassen
  • 600 ml water
  • 0,5 bouillonblokje
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 tl zout
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl cayennepeper

Gebakken ui

  • 1 ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zout

Bijpassende salsa

  • citroensap van een halve citroen
  • 1 el peterselie fijngesneden
  • 1 knoflookteen
  • 4 kleine rode pepers
  • citroenschil
  • mespunt zout

Instructies
 

  • Bak de ui en knoflook in de olijfolie
  • Voeg de rijst, linzen en kruiden toe en bak alles 1 minuut mee
  • Voeg 600 ml water en een half bouillonblokje toe
  • Roer goed en laat het afgedekt op medium vuur 10 minuten koken tot het water bijna helemaal verdampt is
  • Bak ondertussen de ui in 1 el olijfolie en 1 tl zout voor de gebakken ui en laat dit op laag vuur staan
  • Kijk of het water van de rijst bijna helemaal verdampt is en zet het dan weer afgedekt op laag vuur voor 20 minuten lang
  • Haal de ui van het vuur als de gebakken ui goudbruin is
  • Haal de rijst van het vuur als de korrel droog is en de linzen zachtgekookt zijn
  • Geniet!
Trefwoord Gezond, linzen, Makkelijk, rijst


1 thought on “Mujaddara”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *