Mezze plank

Mezze plank
Spread the love

Mezze, de 1001 hapjes. Mezze zijn kleine gerechtjes uit de Mediterraanse en Midden-Oosterse keuken, eigenlijk een soort van tapas dus. Vaak worden mezze samen gegeten: het is dan ook echt een shared-dining concept. Pak een stukje brood en dippen maar. Een geweldig idee voor de wat warmere of luiere dagen. Wij houden er heel veel van en wij dachten dat jullie een mezze plank ook wel leuk zouden vinden. Een borrelplank, maar dan op z’n Mediterraans/Midden-Oosters. Je kunt je plank zo opmaken als je zelf wilt, maar wij laten jullie 1 van de manieren zien.

Toevallig hebben wij voor deze Mezze plank 3 dips gemaakt: Muhammara, Baba ghanouj en pompoenhummus. Dat laatste is niet per sé typisch Midden-Oosters, maar de pompoen geeft wel een geweldige twist aan de hummus. Een beetje anders mag ook wel, toch? Ook is het een idee om bijvoorbeeld avocado, peterselie of biet te gebruiken voor je hummus-met-een-twist. Het kan allemaal!

Muhammara is een dip met gegrilde paprika en heeft een hele mooie kleur en een diepe smaak. Je kunt er voor kiezen om zelf de paprika’s te grillen, maar je hebt ook gewoon gegrilde paprika’s in pot die je kunt gebruiken. Niks mis mee. Zie hier welke wij hebben gebruikt. Sumac is een kruid en kun je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt vinden. Baba ghanouj is een gepofte aubergine dip en doet het vaak heel goed met zijn rokerige smaak. De aubergines kun je gewoon poffen op het aanrecht of in de oven.

Maak je plank op met groentes en stukjes brood of soepstengels en geloof ons, je komt de zomer wel door hoor.

Mezze plank

Mezze plank

Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 35 min
Gang Borrelhapje
Porties 5 personen

Ingrediënten
  

Muhammara

  • 2 grote gegrilde paprika's (eventueel uit pot)
  • 30 gram walnoten
  • 3/4 kop broodkruim
  • 2,5 el tomatenpuree
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl sumac
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 el granaatappelsiroop
  • 1 teen knoflook

Pompoenhummus

  • 250 gram geroosterde pompoen
  • 1 kop gekookte kikkererwten (het beste zelf koken!)
  • 1,5 el tahini
  • 1 el olijfolie
  • sap van een halve grote citroen
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl komijn
  • 1 teen knoflook

Baba ghanouj

  • 3 gepofte en geschilde aubergines
  • 1,5 el tahini
  • sap van een grote halve citroen
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 el zout
  • 2 tenen knoflook

Instructies
 

  • Rooster eerst de pompoen en pof de aubergine op 200 graden Celsius voor circa 25 minuten (hou in de gaten)
  • Meng voor elk van de dips de benodigde ingrediënten in de keukenmachine of blender
  • Dippen maar!
Trefwoord barbecue, easy, fingerfood, Gezond, Makkelijk, MEzze, mezze plank, shared dining, zelfgemaakt, zomers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *