Koshari

Koshari
Spread the love

Koshari, misschien heb je er ooit van gehoord. Wij vinden het in ieder geval een briljant recept, omdat het bestaat uit basis ingrediënten die je al snel in huis hebt en ook is het een heel voedzaam recept. Koshari is van oorsprong een Egyptisch gerecht dat je vaak zult tegenkomen in Egypte. We kunnen het eigenlijk beschouwen als de stamppot van Egypte, zo’n traditioneel gerecht is het dus. Benieuwd naar wat het nu is? Lees snel verder!

Koshari bestaat uit rijst, linzen, kikkererwten, pasta, tomatensaus, gebakken uienringen en een additionele ‘azijnsaus’. Koolhydraat arm is het dus niet echt, maar verrassend lekker is het wel haha! De tomatensaus maakt het, samen met de uienringen, helemaal af en geeft de koshari zijn typische smaak. Voor dit recept kun je allerlei soorten pasta’s gebruiken, maar het is het lekkerst als je een kleine pasta soort gebruikt. De Dukka in dit recept hoort er in principe bij, maar het is mogelijk om deze saus weg te laten en bijvoorbeeld een fris yoghurtsausje te serveren bij het gerecht. Voor zo’n yoghurt saus kun je kijken naar dit recept. Dikke aanrader in ieder geval.

De kikkererwten die wij in dit gerecht hebben gebruikt, hebben we zelf gekookt. De kikkererwten uit blik zijn namelijk lang niet allemaal zo lekker, omdat ze vaak nog hard zijn. Verder geven wij ook als tip mee om de uienringen te wentelen in bloem, zodat ze lekker knapperig worden. Laat ze dan ook langzaam bakken op laag vuur, zodat ze vanzelf goudbruin bakken. Nu maken, eet smakelijk!

Koshari

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 55 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Basis

  • 3/4 kop bruine linzen gewassen
  • 1 kop (basmati) rijst gewassen
  • 1 kop macaroni
  • 1 el olie
  • zout naar smaak
  • 1 kop gekookte kikkererwten

Tomaten salsa

  • 1 el olie
  • 2 tenen knoflook
  • 1.5 el tomatenpuree
  • 3 gepureerde tomaten
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl chilipoeder (of naar smaak)
  • 1/2 tl komijn
  • 1/4 kop witte azijn

Dukka

  • 1 el olie
  • 3 tenen knoflook
  • 1/4 kop witte azijn
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • zout naar smaak

Uienringen

  • 1 ui in ringen gesneden
  • 1 el bloem
  • zout naar smaak

Instructies
 

  • Voorbereiding: kook wat kikkererwten of neem goed gekookte kikkererwten uit blik, pureer drie tomaten en bedek de gesneden uienringen met wat bloem. Leg alles even opzij.
  • Kook de gewassen linzen in 2 koppen water tot ze net niet helemaal gaar zijn en giet ze dan af
  • Verhit 1 el olie in de pan en voeg hier de gewassen rijst, gekookte linzen en water aan toe tot 2 cm boven de rijst en linzen. Voeg er zout naar smaak aan toe en breng aan de kook.
  • Eenmaal aan de kook doe je rijst met linzen op een laag vuur met de deksel er op tot de rijst gaar wordt.
  • Kook ook 1 kop pasta met wat zout tot gaar
  • Voor de uien, verhit 1 el olie en doe hier de uienringen in die bedekt zijn met wat bloem. Laat de uienringen bakken tot goudbruin (maar hou in de gaten!)
  • Voor de salsa, verhit 1 el olie in de pan en voeg hier de knoflook en tomatenpuree aan toe. Voeg er 3 gepureerde tomaten aan toe, de azijn en de kruiden en breng aan de kook en doe het vuur lager tot het mengsel wat dikker wordt.
  • Voor de dukka, verhit 1 el olie en bak hier 3 knoflooktenen in. Voeg er de azijn en kruiden aan toe en eenmaal aan de kook gebracht doe je het vuur uit
  • Nu is het tijd om te stapelen: eerst het rijst-linzen mengsel, dan de pasta, de salsa, de kikkererwten en de uienringen. Serveer met de dukka en eet smakelijk!
Trefwoord Egyptisch, Gezond, Makkelijk, plantaardig, vegan, voedzaam


2 thoughts on “Koshari”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *