Kisir

Kisir
Spread the love

Kisir zegt je waarschijnlijk niet zo veel, maar wat als ik Turkse bulgur salade zeg? Klinkt dat niet lekker? Het is oprecht 1 van mijn (Yuser) favoriete granensalades, omdat het gewoonweg zijn eigen smaak heeft en overal wel bij past. Kisir is oorspronkelijk Turks, maar wordt op vele manieren gemaakt zoals ik heb gemerkt. Dit recept is hoe ik hem ’t lekkerst vind.

Wat is kisir?

De salade bestaat uit fijne bulgur, tomaat, komkommer, uitjes, peterselie en nog wat toevoegingen. Ik heb het hier over peper pasta en tomatenpuree. De peper pasta lijkt qua structuur op tomatenpuree, maar heeft een vrij scherpe en eigen smaak. Er is grote kans dat je het bij de AH of Jumbo kunt vinden bij de sectie met Turkse producten, dus daar zou ik zeker even kijken. Anders kun je het gegarandeerd bij de Turkse toko vinden. Hier zie je welke peperpasta doorgaans wordt gebruikt voor kisir.

De bulgur die je hier gebruikt is dus niet de grove, maar echt de hele fijne bulgur. Je kunt zowel de witte als volkoren variant gebruiken, waarbij de volkoren variant meer bite heeft.

Het andere ingrediënt dat zeker niet te missen is in deze salade, is granaatappelsiroop. Zoals je misschien hebt gezien gebruiken wij het veel in onze recepten, maar dat is niet zomaar haha! Granaatappelsiroop heeft een zoetzure smaak en is lekker dik en stroperig. Verwerkt in de dressing van de salade zorgt het er voor dat de salade goed vochtig blijft, dus zeker een must. Ook dit is te vinden bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Zie hieronder welke wij hebben gebruikt. Mocht je het nu toch niet kunnen vinden, dan kun je eventueel ook extra citroensap gebruiken.

Chtoura Grenadine Molasses 250 ml. – Today Trading Company B.V.

Verder is het een kwestie van goed mixen. Het beste kun je de peperpasta en tomatenpuree met je handen mengen met de bulgur, zodat het zich mooi verdeelt. De bulgur moet je trouwens wel echt even lang genoeg laten staan zodat het goed het water opneemt. Het beste kun je het na het mengen van alle ingrediënten de bulgur nog een keer laten staan, zodat het goed alle smaken opneemt. Is het te droog? Voeg dan gewoon wat extra granaatappelsiroop/olijfolie of citroensap naar smaak toe.

Kisir

Kisir

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 20 min
Gang Salade
Porties 5 personen

Ingrediënten
  

  • 350 gram fijne bulgur
  • 300 ml gekookt (heet) water
  • 2 el peperpasta
  • 1,5 el tomatenpuree
  • 2 tomaten fijngesneden
  • 1/2 komkommer fijngesneden
  • 5 bosuitjes in dunne ringen
  • handje peterselie fijngesneden
  • 1.5 tl zout

Dressing

  • 2 el granaatappelsiroop
  • sap van een grote citroen
  • 3 el olijfolie

Instructies
 

  • Doe de bulgur in een kom en giet er het gekookt water overheen. Dek het af met folie en laat het staan voor minstens 10 minuten.
  • Bereid de dressing voor met de olijfolie, citroensap en granaatappelsiroop
  • Neem de bulgur en voeg er dan de peperpasta en tomatenpuree aan toe. Meng goed!
  • Voeg er dan de tomaten, komkommer, ui, peterselie en zout aan toe en meng goed
  • Tenslotte voeg je er de dressing aan toe en ook dit goed mengen
  • Het beste kun je de kisir nog even laten staan, zodat het goed alle smaken opneemt. Eet smakelijk!
Trefwoord Gezond, Makkelijk, Salade, turks, vegan


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *