Irakese courgette stoof

Irakese courgette stoof
Spread the love

In Irak behoren stoofgerechtjes tot de dagelijkse kost. Deze stoofgerechtjes, ofwel murqas, zijn traditie en worden doorgaans altijd met rijst gegeten. Daar zijn de meeste Irakese mensen een groot liefhebber van. De Irakese keuken kent vele soorten murqas waarvoor elk een andere groente wordt gebruikt. Zo is bijvoorbeeld de murqa met aubergine of met okra heel populair, maar ook de courgette murqa. Ik (Yuser) vind de courgette murqa echt super lekker en zou bijna zeggen dat het mijn favoriete murqa is. Ik ben eigenlijk nooit een courgette murqa recept tegengekomen. Vreemd, vond ik dat. Dat was voor mij de aanleiding om het recept voor de Irakese courgette stoof met jullie te delen.

Elke familie maakt de murqa anders en normaal wordt het met vlees bereid. Voor de smaak is dat niet nodig en voor de voedingswaarde van dit heerlijke gerecht ook niet. Ik heb namelijk split kikkererwten gebruikt, want dat combineert echt lekker met de courgette en de kruiden. Het geeft het stoofpotje een lekkere bite en daarnaast bevatten split kikkererwten ook lekker veel eiwit. Mooi meegenomen, toch?

Serveer deze Irakese courgette stoof met rijst en je zit helemaal goed. Je kunt er voor kiezen om het op traditionele manier met witte basmatirijst te serveren, maar ik doe dat anders. Ik gebruik namelijk drie kleuren rijst (zie foto): bruine, zwarte en rode rijst met een ronde korrel. Ik ben echt fan van deze rijst omdat het lekker zacht en bijna romig is. Kook het in wat bouillon en voeg er op het laatst nog een klein beetje olijfolie aan toe.

Tricolore rijst 500 g | DekaMarkt

Maak hierbij kennis met de Irakese traditionele keuken en eet smakelijk!

Irakese courgette stoof

Irakese courgette stoof

Bereidingstijd 44 min
Totale tijd 44 min
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 3 courgettes gesneden in stukken van 1,5 cm
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 el olie
  • 0,5 kop split kikkererwten
  • 2 gepelde tomaten
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl zwarte peper
  • 0,75 tl zout
  • 1 kop water

Instructies
 

  • Kook eerst de split kikkererwten halfgaar in een apart pannetje
  • Verhit 1 el olie en bak hierin de gesnipperde ui glazig
  • Voeg er dan de gesneden courgettes aan toe en bak even mee
  • Voeg er dan de kurkuma, kerrie, zwarte peper en zout aan toe en zorg er voor dat alles goed gemengd is
  • Voeg er dan de 2 gepelde tomaten aan toe en laat alles op een laag vuur stoven
  • Zodra de split kikkererwten halfgaar zijn, voeg je het toe aan de courgette. Voeg er ook 1 kop water aan toe en laat alles weer stoven op een laag vuurtje voor ongeveer 45 minuten lang, tot alles gaar is een beetje ingedikt is
  • Voeg er ook nog een rood pepertje aan toe (optioneel!)
  • Serveer met rijst en eet smakelijk!
Trefwoord courgette, courgettestoof, Gezond, irakees, linzenstoof, Makkelijk, rijst, zelfgemaakt


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *