Hartige pompoen ovenschotel

Hartige pompoen ovenschotel
Spread the love

Als je aan mij vraagt wat het motief van de dag is, dan zeg ik pompoen. Ik denk dat pompoen wel mijn (Yuser) favoriete groente is, want oh man ik zou het wel elke dag kunnen eten. Gegrild, geroosterd, gebakken, gestoomd. Op elke manier is het wel lekker vind ik. Zo ook in deze ovenschotel, bijvoorbeeld. Het zoete van de pompoen is het lekker met het hartige van de vulling in deze hartige pompoen ovenschotel. Het gerecht bevat ook nog eens weinig ingrediënten en het is zo gemaakt, dus wat houdt je nog tegen?

Eerder hebben wij al eens ons gevulde pompoenrecept met jullie gedeeld, want dat is ook zeker een favoriet. Nu gaan we over naar de ovenschotel. Wij hebben de pompoen in de oven geroosterd, want dat geeft de pompoen juist zoveel smaak. Als je daar nou niet zoveel zin in hebt, is koken ook een optie. Onthoud dan wel dat de toplaag waarschijnlijk minder ‘romig’ wordt. Wil je nóg meer romigheid, dan raden we je aan om de oranje Hokkaido pompoen te gebruiken. Die is namelijk nog zoeter en romiger. Een andere optie is het gebruiken van (zoete) aardappel, waar je ovenschotel iets vaster van wordt. Allemaal hemels, geloof me, want we hebben het allemaal geprobeerd!

Voor de vulling van deze hartige pompoen ovenschotel hebben wij paddenstoelen en erwten gebruikt, omdat deze twee een lekkere bite geven in combinatie met het romige van de toplaag. Door deze groenten te bereiden in een hartig sausje van mosterd, azijn, (eventueel room) en edelgistvlokken zit je goed. Wij zijn geen fan van vegan kaas, maar om het hartiger te maken is het ook nog mogelijk om wat geraspte kaas over de schotel heen te doen. Aan jou de keuze! Veel plezier met het maken en eten van deze geweldige ovenschotel.

Pompoen ovenschotel

Hartige pompoen ovenschotel

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen (of een halve hokkaido pompoen)
  • peper, zout en olie voor de pompoen
  • 1 el olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 400 gram champignons/paddenstoelen
  • 100 ml azijn
  • zout en peper naar smaak
  • 50 ml plantaardige melk
  • 1 el mosterd
  • 1,5 el edelgistvlokken
  • 2 el citroensap
  • 200 gram bevroren erwten
  • handje peterselie
  • 200 ml room optioneel
  • 1 el olie voor de puree
  • 1 el edelgistvlokken voor de puree
  • 120 ml soja cuisine voor de puree

Instructies
 

  • Schil de pompoen en snij in grote stukken. Leg de stukken op een bakplaat en besprenkel de pompoen met olie, doe er wat zout en peper en bak de pompoen op 180 graden Celsius in de oven voor ongeveer 15 minuten
  • Fruit de gesnipperde ui in 1 el olie tot glazig en voeg de champignons/paddenstoelen toe. Bak deze mee tot ze wat bruiner zijn.
  • Voeg er de azijn aan toe en wat zout naar smaak. Voeg er ook 50 ml plantaardige melk aan toe (havermelk bijvoorbeeld).
  • Voeg er 1 el mosterd aan toe, 1,5 el edelgistvlokken en wat citroensap
  • Voeg er dan de bevroren erwten aan toe en laat deze zacht worden in het mengsel. Voeg nog wat zwarte peper toe.
  • Als laatst voeg je nog wat peterselie aan toe en ook is het nog lekker om 200 ml room toe te voegen (optioneel)
  • Neem de gebakken pompoen uit de oven en stamp deze zacht en egaal met 1 el olie, 1 el edelgistvlokken, 120 ml room en wat peper, zout en nootmuskaat. Doe het mengsel op het vuur en bak even tot het wat egaler is.
  • Doe het champignonmengsel in een ovenschaal en doe er de pompoenpuree overheen. Verdeel het tot egaal. Kwast het nog even in met wat olijfolie en bak het verder in de oven tot goudbruin voor ongeveer 25 minuten op 180 graden Celsius.
Trefwoord hartig, Makkelijk, ovenschotel, pompoen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *