Halwat Jizr

Halwat Jizr
Spread the love

Halwa betekent eigenlijk gewoon zoetigheid en Jizr betekent wortel. Wij kunnen je vertellen dat er tal van soorten halwas zijn. Je zou het bijna niet geloven. Deze wortel halwa, ofwel halwat Jizr, zul je veel tegen komen in de Iraakse keuken, maar het leuke is dat er veel varianten zijn zoals bijvoorbeeld de wortel halwa uit de Indiase keuken. Dit gerecht is makkelijk te maken. Het bevat basisingrediënten die je misschien al thuis hebt en het is eens wat anders. Zin om het te proberen?

Het hoofdingrediënt voor de halwat jizr is de wortel, maar belangrijk is wel dat je verse en goed schoongemaakte wortels gebruikt. Het zou namelijk zonde zijn als die dat niet zijn, aangezien de kans groot is dat je dat ook wel terug proeft. Hoewel het uit wortels bestaat, is het niet het meest gezonde gerecht. Is dat nodig dan? Nee, zeker niet haha! Er moet namelijk wel wat boter, suiker en bloem of maïzena aan worden toegevoegd. Dit zorgt er voor dat het geheel een beetje kan karameliseren en dikker worden. Anders krijg je namelijk gewoon zoete, geraspte wortel en dat is natuurlijk mweh.

De truc is om het geheel goed door te blijven roeren zodat het niet aanbakt en het zich goed met elkaar mengt. Ook moet het vuur zeker niet te hoog zijn, want dan brandt het ook al snel aan. Qua nootjes kun je er alle nootjes die je lekker vindt aan toevoegen. Ik persoonlijk vind wortel en walnoot goed met elkaar gaan. Als je na afloop van het koken van de wortel het geheel in een mooie vorm doet, het goed laat afkoelen en het dan omdraait op een bord krijg je echt een pareltje! Pistachenoten gaan trouwens ook zeer goed met de wortel halwa. Wil je een andere variant zien op dit gerecht, zoals bijvoorbeeld de Indiase variant? Check dan zeker even dit recept!

Wortel halwa

Halwat Jizr

Gang Nagerecht

Ingrediënten
  

  • 1 kg geraspte wortel
  • 100 gram boter vegan
  • 0,5 kop bloem
  • 1 kop suiker
  • 2 el citroensap
  • 1 el rozenwater
  • 6 kardemom peulen
  • handje walnoten
  • geroosterde noten

Instructies
 

  • Maak de wortels schoon en rasp de wortels. Doe ze in een pan, bak even en doe dan de deksel op de pan om de wortels uit te laten lekken.
  • Wanneer de wortels heel zacht zijn, doe er dan de boter bij en bak door
  • Voeg er dan de bloem aan toe en bak door tot het wat dikker is. Blijf roeren!
  • Doe er dan de suiker bij tot het karameliseert en een egalere massa wordt en doe er dan de citroensap bij samen met de rozenwater
  • Doe er dan de kardemompeulen bij en roer weer goed
  • Blijf goed roeren en doe er uiteindelijk de walnoten bij
  • Doe de wortel halwa in een kom met geroosterde noten eronder, laat goed afkoelen en draai het om op een bord om een mooie vorm te krijgen
Trefwoord arabisch, halwa, Makkelijk, vegan, Wortel, zoete aardappel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *