Foul bel labn

Foul bel labn
Spread the love

Foul bel laban betekent letterlijk ‘favabonen in yoghurt’. Het klinkt misschien erg vreemd en raar, maar geloof me dit is zo zo zo lekker. Het gerecht bestaat uit de gedroogde tuinbonen (foul, ofwel foul medammes) en de saus en toppings. Naast dat het gerecht heel voedzaam is, is het ook nog een makkelijk te maken. Combineer foul bel labn met brood en je hebt een hele lekkere lunch bijvoorbeeld.

De gedroogde tuinbonen, óf favabonen, kun je bij vrijwel elke toko wel vinden. Hier zie je hoe zo’n blik er uit ziet. Deze bonen lenen zich perfect uit voor dit gerecht, omdat ze heerlijk zacht zijn en ook een ietwat nootachtige smaak hebben. Dit wordt versterkt door de tahini. Ben je nou niet zo’n fan van yoghurt(sauzen)? Niet getreurd. Je kunt de foul medammes ook op een andere manier gebruiken zoals in een eerder recept. Foul bel labn wordt eigenlijk op héél veel manieren gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld ook heel lekker om de yoghurt weg te laten en de saus op basis van alleen tahini te maken. Let er dan wel op dat er in dat geval meer water en citroensap bij mag, omdat het anders wel heel sterk qua smaak wordt. Daarnaast gaat tahini heel goed met citroensap. Nou..pak er een lekker broodje bij en dippen maar in die foul!

Foul bel labn

Foul bel labn

Ingrediënten
  

  • 1 blik favabonen
  • zout en peper naar smaak
  • 50 ml water

De saus

  • 250 gram plantaardige yoghurt
  • 3 el tahini
  • sap van een halve citroen
  • 30 ml water (koud)
  • zout naar smaak
  • 2 tenen knoflook
  • 0,5 tl komijn

Overig

  • 0,5 tomaat fijngesneden
  • koriander of peterselie fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • geroosterde pitten/zaden/noten

Instructies
 

  • Doe een half blik favabonen in een pan met wat water om het fijn te 'prakken'. Voeg er wat zout en zwarte peper aan toe.
  • Maak de yoghurt saus door alle ingrediënten goed met elkaar te mengen
  • Meng de helft van de geprakte bonen met de helft van de saus en meng goed
  • Doe dit in een bord. Doe hier de hele favabonen op en vervolgens de andere helft van de yoghurt saus.
  • Doe er de tomaat, peterselie of koriander op en de hete peper. Top af met wat zaden/noten en olijfolie. Eet smakelijk!
Trefwoord Dip, favabonen, foul, foul medammes, gedroogde tuinbonen, Gezond, Makkelijk, veganistisch


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *