Chana Masala

Chana Masala
Spread the love

Chana masala, het zegt je misschien niet heel veel maar wellicht komt de naam ‘masala’ je bekend voor. Het kan bijna niet anders: dit gerecht is 1 van de vele geweldige gerechten uit India. Ik sta elke keer weer versteld van de hoeveelheid gerechten die ze in India hebben, nog niet te spreken over het aantal kruiden die ze gebruiken. Ik vind het daadwerkelijk geweldig!

De Indiase keuken kent vele vegetarische en plantaardige gerechten. Elk gerecht bevat zijn eigen kruiden, maar kruiden als gember, kerrie, koriander en bijvoorbeeld knoflook zijn toch wel de koplopers. Verse kruiden die worden gemalen tot een mengsel wordt ‘garam masala’ genoemd en betekent dus eigenlijk kerriemengsel. Je zou zo’n mengsel makkelijk zelf kunnen maken, maar tegenwoordig is garam masala in veel supermarkten en toko’s te vinden. Voor de chana masala heb je namelijk ook garam masala nodig. Wil je het toch zelf maken, dan kun je hier de ingrediënten voor dit mengsel bekijken. Heel easy namelijk, je moet de kruiden alleen allemaal in huis hebben of halen! Mocht je er de tijd voor hebben, dan raad ik je zeker aan om zelf het mengsel samen te stellen. Dat geeft toch wat meer smaak.

Rijst gaat heel goed met deze chana masala. Ook rijst zul je vaak terugvinden in de Indiase keuken, maar om een beetje te variëren aten wij het met kokosrijst. In principe is dat gewoon geurige basmatirijst gekookt in water én kokosmelk. Subtiel, maar wel heel lekker! Dit is natuurlijk géén must, maar wel echt een supergoed idee. Eet de chana masala met wat rijst en eventueel pickles en ervaar zelf de geweldige smaken van de kruiden.

Chana masala

Chana Masala

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk gember (3 cm)
  • 4 tenen knoflook
  • 3 groene pepers
  • 1/2 kop fijngesneden koriander
  • 1 el olie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 el komijn
  • 1 tl zout
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilli peper
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 800 gram kikkererwten uit blik afgespoeld
  • 240 ml water
  • 1 tl garam masala
  • 2 el citroensap

Kokosrijst

  • 1.5 kop gewassen basmatirijst
  • 3/4 kop kokosmelk
  • 1/2 tl zout

Instructies
 

  • Maak eerst de peperpasta door de groene pepers, knoflook, gember en koriander te vermalen tot een pasta
  • Verhit 1 el olie en bak de ui samen met de komijn glazig
  • Voeg er dan de peperpasta, chilli poeder, gemalen koriander en kurkuma aan toe en bak mee
  • Voeg er dan de tomatenblokjes, kikkererwten, water en 1 tl zout aan toe en breng aan de kook. Eenmaal aan de kook doe je de deksel op de pan en laat je het sudderen op laag vuur.
  • Nu de rijst: breng 480 (2 koppen) ml water aan de kook
  • Eenmaal aan de kook, voeg je de kokosmelk, rijst en zout aan toe en breng je het geheel ook aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het dan koken op een laag vuurtje tot de rijst droog en gaar is.
  • Als de kikkererwten gaar zijn, voeg je er 2 el citroensap en 1 tl garam masala en toe en laat je het nog eventjes doorkoken. Serveer met de kokosrijst!
Trefwoord chana masala, chickpeas, curry, Gezond, kikkererwten, kokosrijst, Makkelijk, snel, vegan, veganistisch


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *