Bulgur met groenten

Bulgur met groenten
Spread the love

Soms heb je even geen zin in rijst, pasta of aardappelen. Ja, wat doe je dan? Nou, bulgur is het antwoord op je vraag. Hoewel het inmiddels een vrij bekend graanproduct is, vraag je je misschien toch wel af hoe je bulgur het lekkerst kan bereiden. Natuurlijk is het mogelijk om het te koken volgens de beschreven bereidingswijze, maar het kan ook héél anders. Naar onze mening haalt dit recept het beste uit de bulgur. Deze bulgur met groenten kan eigenlijk niet misgaan.

Bulgur heb je in alle soorten en maten. Het is in principe een graansoort gemaakt van verschillende soorten tarwe. Het komt voor in de fijne variant en de wat grovere varianten. Met de fijne variant kun je bijvoorbeeld kisir maken, een Turks recept dat wij eerder gemaakt hebben. De bulgur met groenten is juist zo lekker door de kruiden en de groenten die veel smaak afgeven. De groenten en tomaten geven veel vocht los en dat is de reden dat er niet veel water nodig is voor de bulgur. Het is natuurlijk optioneel om een bouillonblokje toe te voegen. Je kunt het ook weglaten en meer kruiden toevoegen. Als je je afvraagt welke bouillonblokjes het gezondst zijn, kun je een kijkje nemen op deze website. Hier worden de blokjes met elkaar vergeleken.

Wil je meer smaak of iets meer pit? Dan is het heel lekker om nog granaatappelsiroop toe te voegen op het einde en het nog even te laten koken. 2 eetlepels geven niet een andere smaak en is heel lekker met de bulgur. Voor meer pit is het lekker om een pepertje toe te voegen met de groenten. Op naar het recept hieronder!

Bulgur met groenten

Bulgur met groenten

Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 el olie
  • 2 fijngesnipperde uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 koppen wortels in blokjes
  • 1 grote aubergine/courgette in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 2 tomaten in blokjes
  • 2 koppen bulgur gewassen
  • 400 ml bouillon (1 blokje)
  • optioneel: granaatappelsiroop en een pepertje

Kruiden

  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl sumac
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl zwarte peper
  • optioneel: zout naar smaak

Instructies
 

  • Verhit 1 el olie en fruit de ui en knoflook
  • Voeg dan de groenten toe en bak deze 5 minuten mee
  • Voeg dan alle kruiden toe samen met de tomaten en bak deze ook weer voor 5 minuten mee
  • Voeg de bulgur en de bouillon toe en breng aan de kook. Als het aan de kook is gebracht, doe de bulgur op een laag vuurtje en laat met de deksel op de pan voor ongeveer 15 minuten koken tot de korrel droog is.
Trefwoord bulgur, Gezond, Groenten, Makkelijk, vegan, veganistisch


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *