Borani Esfenaj

Borani Esfenaj
Spread the love

Borani Esfenaj – een heerlijke spinazie-yoghurt dip. Ik vind dat deze dip zeker wel deel uit mag maken van je mezze tafel. Plaats de Borani Vooraani, want deze dip verdient toch wel een ereplek op je mezze tafel.

Ook deze dip kent vele variaties en vormen, maar hieronder lees je hoe wij Borani Esfenaj het lekkerst vinden (secret ingredient not so secret anymore: tahini erbij). De dip past overal bij, juist door de frisse en romige smaak. Het is een van oorsprong Perzisch gerecht en wordt volgens traditie ook net iéts anders gemaakt. In Iran bakken ze namelijk de munt in olie in plaats van het er droog en direct bij te doen. Dit is zeker een lekkere manier, dus als je hier de tijd voor hebt raden we het ook zeker aan. Wil je toch voor makkelijk gaan, dan kun je prima de munt er direct bij doen. Het gaat in ieder geval niet ten koste van de smaak van je dip.

Voor je alles mengt, dien je de spinazie eerst te laten slinken in de pan. Dit is zó gebeurd, dus dat deze stap veel tijd gaat kosten hoef je zeker niet bang voor te zijn. Wil je je spinazie zo groen mogelijk houden na het slinken in de pan? Doe de spinazie dan direct in ijskoud water zodat de spinazie zo veel mogelijk zijn kleur behoudt. Het kan toch een subtiel verschil maken voor het uiterlijk van je dip.

Wil je een zuurtje in je dip? Dan raden wij je aan om er sumac op te sprenkelen bij het op te dienen. Hier lees je wat dit wonderlijke goedje is en doet.

Borani Esfenaj - lichte spinaziedip

Borani Esfenaj

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 10 min
Gang Bijgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gram (plantaardige) yoghurt
  • 400 gram verse spinazie
  • 2 tenen knoflook (1 voor de spinazie en 1 voor achteraf)
  • 1 el olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • 1 tl gedroogde munt
  • 1 el tahini (sesampasta)
  • 1 tl zout
  • 0,5 kop walnoten

Instructies
 

  • Verhit in een pan de olie en bak een teentje knoflook mee voor 1 minuut. Doe er dan de spinazie bij en laat het slinken op laag vuur.
  • Haal de geslonken spinazie van het vuur en laat het afkoelen. Haal het uit de pan en hak de spinazie iets fijner.
  • Meng de spinazie met de yoghurt, kruiden, het citroensap, de knoflook, tahini en de walnoten en laat het verder afkoelen. Stop het in de koelkast en laat het zeker voor een half uurtje staan.
  • Serveer de dip met granaatappelpitjes en extra walnoten erop. Heel lekker met brood of als bijgerecht.
Trefwoord Dip, Iranees, MEzze, Yoghurt


1 thought on “Borani Esfenaj”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *