Aromatische wortelrijst

Aromatische wortelrijst
Spread the love

In de Irakese keuken zijn ze een groot liefhebber van rijst, in al zijn vormen en maten. Ze verzinnen er ook alles op om de rijst net een andere smaak te geven. Soms pakt dat goed uit en daar is deze aromatische wortelrijst een goed voorbeeld van, een héél goed voorbeeld zelfs. Geurig, kruidig, gewoon jum.

Als je meer bite in je aromatische wortelrijst wil, dan kun je er voor kiezen om de wortelblokjes wat grover te snijden en mee te koken. Hou je juist van fijn, dan kun je blokjes uiteraard ook heel fijn snijden. In Irak wordt dit rijstgerecht ook wel eens met het Libanese 7-specerijenmengsel gemaakt in plaats van kaneel. In het mengsel zit onder andere kaneel, maar ook andere kruiden die de rijst iets kruidiger maken. Hier een voorbeeld van dit specerijenmengsel dat veelal te verkrijgen is bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt.

Het maken van deze rijst vinden wij echt een genot. De geuren die er van af komen zijn niet te beschrijven en doen ons denken aan onze kindertijd. Het zoetige van de worteltjes maakt dat dit rijstgerecht echt wel kidsproof is. Door de jaren heen is dit gerecht een beetje weggevallen, maar we hebben weer mogen ontdekken dat simpliciteit ook lekker kan betekenen. De geroosterde amandelen geven de rijst nog meer bite en notigheid en dat maakt het gerecht helemaal af.

Geurige wortelrijst

Geurige worteltjesrijst

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 35 min
Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 el olie
  • 500 gram wortels in blokjes
  • 1,5 tl kaneel
  • peper en zout naar smaak
  • 2 kopjes (basmati) rijst gewassen
  • 4 kopjes water
  • geschaafde amandelen

Instructies
 

  • Snij de wortelen in blokjes
  • Verhit 2 el olie in een pan
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak kort
  • Voeg vervolgens de wortelen toe, samen met de kruiden en bak dit kort mee
  • Voeg de gewassen rijst er aan toe en bak mee
  • Voeg er dan 4 koppen water aan toe en breng aan de kook
  • Zet de pan op laag vuur met deksel en laat het voor 30 minuten koken tot de rijst gaar en droog is
  • Bak in een andere pan de geschaafde amandelen tot goudbruin
  • Serveer de rijst met de geschaafde amandelen
Trefwoord geurig, Gezond, kruidig, rijst, wortels


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *